Over de 7 ego-obstakels of valkuilen
De Michael Teachings zijn vooral gericht op het ontwikkelen van vreugde, compassie en zielsliefde, indicators van spirituele groei. Als je je op heling en liefde richt kan er echter van alles naar boven komen dat geen liefde is. De ziel helpt je zo om de angsten van het ego te kunnen (h)erkennen en helen.
Het ego bestaat uit alle gedachten, overtuigingen, woorden en daden die zijn gebaseerd op angst.
Wil je spiritueel groeien dan is het raadzaam om je ego (en dus je angsten) in het vizier te krijgen. Nu vinden wij mensen het he-le-maal-niet-leuk om angst te voelen en dat is weer evolutionair bepaald: angst = gevaar = wegwezen. Wanneer er geen werkelijk gevaar is (geen wolven en beren die ons willen verscheuren) zorgt het onbewuste voor allerlei afweermechanismen die ervoor zorgen dat de angsten onder de radar blijven. Die nestelen zich vervolgens comfortabel in de luwte van de schaduw, het onbewuste.
Onze natuurlijke menselijke neiging is om ons te richten op wat prettig is en goed voelt, zeker op korte termijn. Dat geldt ook voor simpele dingen zoals lekkere (maar ongezonde) voeding of die ontspannende sigaret waar we toch naar grijpen ook al weten we dat het op de lange termijn onverstandig is.
Als jouw langetermijnvisie ook gericht is op spirituele groei en bewustwording dan ontkom je niet aan het oncomfortabele gevoel van het erkennen en contact leggen met de diepere lagen van je psyche, je angsten.
De 7 ego-obstakels of valkuilen
Michael biedt ons een duidelijk inzicht in een zevental diepgewortelde angsten die in de vroege jeugd zijn ontstaan en vaak ook zijn meegenomen uit vorige levens. Deze angsten vormen afweermechanismen oftewel de ego-obstakels, je valkuilen:
- Zelfverachting: de angst om niet goed genoeg te zijn, tekort te schieten
- -pool: zelfafwijzing (jezelf omlaaghalen, afkraken)
- +pool: nederigheid (zeer bescheiden zijn)
- Arrogantie: de angst om bekritiseerd te worden, angst voor kwetsbaarheid
- -pool: verwaandheid (jezelf beter vinden en je boven anderen opstellen)
- +pool: trots (groot zelfvertrouwen)
- Zelfvernietiging: de angst voor controle verlies
- -pool: suïcidaal (jezelf kapotmaken op heel subtiele of juist grove wijze)
- +pool: opofferingsgezindheid (de ander gaat vóór)
- Hebzucht: de angst tekort te komen, niet genoeg te hebben
- -pool: gulzigheid, graaierigheid (ik eerst, nemen ten koste van de ander)
- +pool: egogericht verlangen
- Martelaarschap: de angst voor mislukking en waardeloos zijn
- -pool: slachtofferschap (ze moeten mij ook altijd hebben)
- +pool: onbaatzuchtigheid, toegevendheid (weinig eigen wil)
- Ongeduld: de angst om kansen en ervaringen mis te lopen
- -pool: intolerantie (wil snel resultaat en eist medewerking)
- +pool: lef (te grote durf, gehaast en onbezonnen)
- Koppigheid: de angst voor nieuwe situaties en verandering van buitenaf
- -pool: halsstarrigheid (per definitie hakken in het zand)
- +pool: vastberadenheid (gaat maar door)
De +polen van de ego-obstakels zijn nog steeds ego en dus gemotiveerd door angst. Het is wel een hele stap voorwaarts in je ontwikkeling als je vanuit de +polen van je angsten kunt leven: je doorziet dan de spelletjes van het ego en bent er niet meer mee geïdentificeerd waardoor je minder door angsten beïnvloed wordt.
Als je dit rijtje bekijkt zie je bij de +polen dat er allerlei eigenschappen worden beschreven die vaak hoog staan aangeschreven. Nederigheid, onbaatzuchtigheid en opofferingsgezindheid kunnen geïnspireerd zijn door liefde en ook door angst. Hoe weet je het verschil? Dat is aan de buitenkant niet altijd te zien. Als je heel eerlijk bent met jezelf kun je merken of je iets alleen doet om een gunstig beeld van jezelf te schetsen of bijvoorbeeld iets doet ten koste van jezelf. Beide zijn indicators van onderliggende angst.
Dat herken ik niet
Het ego wil graag zichzelf in stand houden want het is doodsbang voor het verlies van zijn eigen identiteit. Zodra ik iemand uitleg wat de onderliggende angst is, krijg ik vaak de reactie “Nee hoor, daar heb ik geen last van, dit herken ik totaal niet”.
Michael legt uit dat ieder mens angsten en ego-obstakels heeft, in meer of mindere mate. Dat je het niet herkent betekent alleen dat het ego heel slim onder de radar weet te blijven.
Een mooie techniek die je kunt gebruiken noemt Michael ‘fotograferen’: op het moment dat je een onderliggende angst opmerkt, al is die nog zo subtiel, maak je denkbeeldig en zonder oordeel een ‘ego-selfie’. Op dat moment heb je je ego figuurlijk in beeld en schijnt er vanuit compassie (en een beetje humor :)) licht op je schaduw.
Wat het oplevert
Hoe vaker je deze snapshots maakt hoe meer je angsten in het licht komen waar ze kunnen transformeren, helen en integreren. Daarmee wordt de invloed van je ego – stapje voor stapje – steeds kleiner.
Minder invloed van het ego geeft meer ruimte aan je ziel en de +polen van je persoonlijkheid. Dat voelt – zeker op de langere termijn - pas echt goed!
Obstakel of hulpmiddel?
Het ego staat je in de weg zolang je diens saboterende invloed niet herkent. Zodra je echter besluit je angsten te gaan onderzoeken en ze met mildheid in het licht te brengen, gaan diezelfde ego-valkuilen je juist de weg wijzen naar ware heelwording.
Zo heeft ieder nadeel toch weer een voordeel, wat typerend is voor het leven in de polariteit.
Saskia Willockx
Be Essence