Wat is zakelijk speeddaten - en hoe doe je dat? 

Bij zakelijk speeddaten leer je andere ondernemers kennen op een gestructureerde, laagdrempelige en vooral leuke manier. Na twee minuten schuift de helft van de deelnemers een plek door naar de volgende gesprekspartner. Je hoeft dus niet zelf op iemand af te stappen en met een goede voorbereiding laat je een goede eerste indruk achter. 


Denk na: wie ben je, wat zoek je – of om in het thema van het festival te blijven: wat heb je nodig om je bedrijf te laten groeien, of zelf te groeien als ondernemer? En draai het vooral ook om: waar ben je benieuwd naar in de groei van de ander? 

Maak tijdens de speeddate zelf oogcontact, denk aan een open en belangstellende houding en spreek rustig en ontspannen. Wees je eigen unieke zelf: dat maakt jou een interessante gesprekspartner. 
Met een pakkende pitch kun je jezelf kort en krachtig voorstellen en vertellen wat je nodig hebt. Denk daarbij aan het volgende: 
•    De pitch bevat ongeveer 100 woorden, dit komt overeen met één minuut spreken. Je krijgt weliswaar in totaal twee minuten de tijd per persoon, maar zo voelt het relaxter en houd je ruimte voor vragen van de ander. Schrijf als voorbereiding op wat je kwijt wilt en tel de woorden: zo kun je zien of je kort en krachtig genoeg bent. 
•    Bedenk dat je hele levensverhaal of ontwikkelingsgang als ondernemer niet past én niet gepast of effectief is. Geef alleen antwoord op de vragen wie ben je, en wat heb je nodig om te groeien. Op welke manier zal jouw gesprekspartner jouw vraag herinneren? En wat maakt dat je allebei een vervolggesprek wil? Als je het nu kort houdt, krijg je later vanzelf de ruimte voor meer. 
•    Maak geen saaie opsomming maar laat je gevoel zien: enthousiasme over je werk en bedrijf werkt. 
Blijf na de speeddates even hangen. Wanneer de kop eraf is, gaat een vervolggesprek een stuk makkelijker. Dit is vaak het ideale moment om nog even contact te zoeken met diegene waar je enthousiast over bent of waar je meer over wilt weten. 


Bij Bewust Den Haag houden we een turbosessie Zakelijk Speeddaten tijdens het Bewust Groeien Festival op 15 september, van 14.45 tot 15.15 uur. Aanmelden niet verplicht, wel slim: klik hier. Je ontmoet er naast je collega-ondernemers die ook aangesloten zijn bij Bewust Den Haag ook ondernemers van buitenaf: extra leuk!
In de loop van het jaar zal ook een van onze maandelijkse Inspiratiecafé’s Zakelijk Speeddaten als activiteit hebben. Houd daarvoor de agenda in de gaten via de website of abonneer je op de nieuwsbrief.

Gabriella van der Linden

Gabriella van der Linden is coördinator van Bewust Den Haag, en daarnaast keramist, ontwerper, schrijver en docent bij haar onderneming Hemel en Aardewerk

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...