Machteloosheid

Machteloosheid
Het gevoel van machteloosheid bekruipt mij de laatste tijd steeds meer. Ik kijk al jaren niet tot nauwelijks meer naar het nieuws, ik lees het wel, maar ook met mate. Waarom? Omdat ik me er machteloos door voel. Er is zoveel ellende op de wereld en er is zo weinig wat ik eraan kan doen. Herkenbaar?

Onmacht/machteloosheid ontstaat wanneer je (het gevoel hebt) geen invloed (meer) te hebben in een bepaalde situatie. Het kan gepaard gaan met gevoelens van hulpeloosheid, woede en teleurstelling. En het ligt dichtbij stress, want stress is (de perceptie/het gevoel) van verlies van controle en daardoor voel je je machteloos. 

Omgaan met machteloosheid 
Iedereen voelt zich weleens machteloos en/of gestrest maar als dit lange tijd aanhoudt kom je in een negatieve spiraal. Je bent gericht op de dingen waar je geen invloed op hebt. Om uit die negatieve spiraal te komen zal je je moeten richten op de dingen waar je wel invloed op hebt. Het kan helpen om een lijstje te maken met twee kolommen, aan de ene kant schrijf je alle dingen op waar je geen controle over hebt en aan de andere kant alle dingen waar je wel controle over hebt. Vervolgens ga je al je aandacht richten op de dingen waar je wel controle over hebt. 

Proactief vs. reactief
Door je aandacht te richten op dingen waar je wel (enige) invloed op hebt word je (weer) proactief i.p.v. reactief. Bedenk dus voor jezelf op welk gedeelte/welke manier je wel (enige) invloed uit kunt oefenen binnen een bepaalde situatie. 
Dat het regent of dat je griep hebt zijn zaken waar je niet (direct) invloed op hebt. Wel kun je bepalen hoe je daarmee omgaat. Je kunt chagrijnig binnen op de bank blijven zitten omdat het regent terwijl je wilde gaan wandelen, maar je kunt ook je regenjas aantrekken en alsnog gaan wandelen. En wanneer je griep hebt kun je boos, verdrietig, teleurgesteld reageren omdat je nu niet de dingen kunt doen die je van plan was maar je kunt ook je aandacht richten op het bedenken wat je eraan kunt doen om zo snel mogelijk weer op de been te zijn en je weerstand te verhogen zodat je in de toekomst minder (snel) ziek wordt.

Wat kun jij (wel) doen?
Ik ben zo’n 1,5 jaar geleden begonnen met vrijwilligerswerk. Dat is mijn manier om enige invloed te hebben op de situatie van mensen die een stuk kansarmer zijn dan ik. Ik zie op dit moment ook zoveel proactieve reacties en initiatieven op de situatie in de wereld; mensen die spullen ophalen, vluchtelingen in huis nemen en ga zo maar door. 

Ook ik ben gaan bedenken hoe en waar ik dan wel (enige) invloed kan hebben en zo heb ik mij aangemeld bij de Nacht van de Vluchteling. Dit is een initiatief van Stichting Vluchtelingenwerk om op een positieve manier aandacht te vragen voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. In de nacht van 18-19 juni lopen mensen in zes steden in Nederland 40 km, om geld op te halen voor en om solidair te zijn met de duizenden vluchtelingen wereldwijd. Een van de steden waar de Nacht van de Vluchteling wordt gelopen is Den Haag. Ik heb dan ook het team “Haagse Lopers” aangemeld en hoop met zoveel mogelijk mensen een nacht vol saamhorigheid, pittige kilometers en mooie ontmoetingen aan te gaan. Je kunt je aansluiten bij het team via www.nachtvandevluchteling.nl/team/haagse-lopers en/of ons en daarmee vluchtelingen steunen door middel van een donatie.


Ervaar jij gevoelens van machteloosheid en/of stress en vind je het moeilijk hiermee om te gaan? Kijk eens op www.vitaworkx.nl wat Vitaliteitscoaching hierin voor jou kan betekenen. 
 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...