Hoe vergroen je een wijk?
‘Mogen we u een geveltuintje aanbieden?’. Met die vraag gaat het team van José Hamer voor Spark op dinsdag en donderdag de wijk Rustenburg-Oostbroek door, op twee bakfietsen en met een een pak enthousiaste energie. Wie ja zegt, mag zelf de plaats en de breedte kiezen, en dan gaan ze aan de slag. Tegels liften, zand afgraven, eventuele roosters zo afdekken dat de kruipruimte belucht blijft, strakke rand vormen van enkele tegels en vullen met goede tuinaarde: binnen een paar uur heb je ineens een tuin!
Zo stonden ze ook voor mijn deur. Ik had zelf jaren geleden al gedacht aan zo’n smal stukje grond voor je huis, maar er kwam niks van. Ook omdat ik dacht dat die noordzijde weinig blijvende beplanting zou opleveren… superleuk dus om dan zomaar een tuintje te krijgen. En ja, het is echt ‘krijgen’. Spark organiseert het voor de wijk, en Duurzaam Den Haag subsidieert de plantjes. Dat gaat dan weer via haar Operatie Steenbreek, een actie die door alle wijken heenloopt: elke stoeptegel die verdwijnt, mag je inruilen voor een plantje. Hoe minder bestrating immers, hoe beter het regenwater in de bodem komt in plaats van in het riool - en de bodem is droger en droger aan het worden. En als er een bui valt, is het al snel flink noodweer… wat de putten dan niet echt aankunnen, tenzij... er geveltuintjes zijn! Dit alles zorgt met de beplanting ook nog eens voor minder hitte in de stad, om van toename van de biodiversiteit niet eens te spreken: fijn voor de broodnodige bijen, vogels en insecten.
Na aanleg werd precies doorgegeven hoe zonnig mijn tuintje was, zodat Schouten, de biologische kweker in Boskoop, de beste plantjes kon leveren. Ik ging ze zelf ophalen bij Spark aan de Escamplaan (geen straf want goede koffie en een leuk terras aan de sportvelden), en zette ze in mijn nieuwe voortuin. Wie het nodig heeft wordt trouwens gewoon ook daarbij geholpen. Hoe leuk dit alles! Fietsend door de wijk zie je links en rechts steeds meer nieuwe minituintjes. Soms eerst aarzelend, dan in navolging van enthousiaste buren ook maar ervoor gaan. Waar er een tuintje wordt aangelegd stoppen wandelaars, gaan in gesprek en besluiten dan vaak toch ook maar...
En de somberaars die commentaar leverden terwijl ik aan het planten was ('Dat wordt niks met al die plassende honden') hebben tot nu toe geen gelijk gekregen. Mijn plantjes gingen flink aan de groei om de bodem te bedekken, en hebben de eerste bloei inmiddels achter de rug. Het zijn vaste plantjes, dat betekent dat ze met weinig onderhoud gewoon elk jaar weer staan te stralen en groeien. Ik heb er een jonge bessenstruik bij gezet, wat vingerhoedskruid en zelfs een paar aardappels… en tot mijn verbazing bleek dat noordelijke plekje helemaal niet zo somber. Juist door de weinige directe hitte deden de planten het meer dan prima.
Dit najaar plant ik er een klimroos bij!
PS: wil je ook een geveltuintje? Kijk op de info AT sparkdenhaag DOT nl. En wil je meer weten over Spark? Kijk op hun profiel op Bewust Den Haag!