De hagen en houtwallen van GeuzeGroen

Langs de randen van de percelen van ons voedselbuurtbos zijn vorig voorjaar verschillende soorten hagen en houtwallen aangeplant. Ze zijn geïnspireerd op verschillende ecosystemen en ze hebben allemaal zo hun eigen functie. Een deel van deze houtwallen stond al op onze beplantingsplannen, een deel daarvan hebben we geïmproviseerd op basis van de planten die de voormalig aannemer op het middendeel had geplant.
Ze moesten allerijl opzij om plaats te maken voor de jonge fruitboompjes die we hadden opgekweekt bij de Zoete Aarde en de wijktuinen Zegwaartseweg en Oosterheem, en vanuit de houtwallen konden ze de jonge boompjes mooi bescherming bieden. Inmiddels staan die fruitboompjes mooi op hun plaats en is het tijd dat we weer wat aandacht besteden aan hun voorgangers.

Zuidoost - Zeeuwse haag
In Zeeland vind je deze hagen nog vooral langs de binnenwegen. De haag bestaat uit bladverliezende soorten zoals meidoorn, sleedoorn en veldesdoorn, hondsroos, egelantier, Gelderse roos, vlier en ribes. De planten in deze doornige haag bloeien afwisselend en geven in het najaar veel bessen. Voor vogels biedt deze haag een goede beschermde (broed)plek.

Zuidwest + oever – wilg en sporkehout
Op de zuidwest kanten staat een haag die losjes gebaseerd is op een wilgvloed systeem, aangevuld met sporkehout. De bedoeling van deze haag is om honden tegen te houden maar moet tegelijkertijd in het vroege voorjaar ook koude lucht door kunnen laten, zodat de bloesems van de vroegbloeiende prunus-bomen erboven niet bevriezen. Die staan iets hoger op het perceel zodat de koude, zware, lucht langs de aflopende zijkanten weg kan zakken.
Omdat een deel van deze haag vlakbij het pad loopt, hebben we daar extra Japanse dwergkwee neergezet: een mooie plant met oranje bloesems, die naast flinke stekels ook kleine dwerg-kweetjes geeft.

Noordwest – Elzen en iepen
Op noordwest vind je hoge bomen die flink wat vocht en kou kunnen hebben, zoals de soorten uit het verbond van els en gewone vogelkers. Naast zwarte Elzen en vogelkers vind je hier gladde iep en Gelderse roos. We hopen dat deze stoere planten straks de guurste winterwinden kunnen blokkeren, zodat alles aan hun zuidoostkant het overleeft.

Noord – Lindes & Co.
Op noord zetten we alles waar hooikoortspatiënten van gaan huilen, in de hoop dat de dominante zuidwestenwinden hun verfoeide pollen uit het bos blazen. Naast berken en hazelaars (de agressiefste allergenen), vind je er vlierbes en hoge bomen als linde en wilde kers. Ook de haagbeuken, zomereiken en gewone essen vind je in het noorden.

Oost – doornstruweel met rode kornoelje
De haag aan de oostrand bestaat voor een deel uit rode Kornoelje, waar de aannemer kwistig mee had aangeplant. We hebben ze neergezet op de oostkant, en gemengd met een doornstruweel dat ongenode viervoeters moet kunnen weren. Hier vind je ook vlier, eenstijlige meidoorns, hondsroos en sleedoorn.

(Illustratie: Marianne, Instagram juttersfabriek)

Voedselbuurtbos GeuzeGroen

Voedselbuurtbos GeuzeGroen creëert een eetbaar landschap in de Nieuwe Driemanspolder, tussen Den Haag en Zoetermeer. Een biodivers buurtbos, op gemeentelijke grond, dat uiteenlopende groepen gebruikers kan samenbrengen, en hen toegang tot kennis en duurzaam, gezond voedsel moet geven.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...